Казусът Бебе Сара продължава. Ще получи ли акт за раждане детето

...
Казусът Бебе Сара продължава. Ще получи ли акт за раждане детето
Коментари Харесай

Ето какво заяви кметът на район Панчарево за казуса Бебе Сара

Казусът " Бебе Сара " продължава. Ще получи ли акт за раждане детето с две майки? Административният съд София-град отмени отказа на столичния регион " Панчарево " да издаде документа на детето на 16.05. 2022 година. Припомняме, че Сара е на две години и половина и има две майки - българка и британка. Родена е в Испания. Нито една от майките й няма испанско поданство и детето не може да получи такова. Всъщност към днешна дата към момента няма никакво поданство. Поради тази причина момиченцето не може да напуща Испания. По-рано през днешния ден от младежката ЛГБТ организация " Действие “ съобщиха, че Столична община отхвърля да даде поданство на бебе Сара. 

Според решение на съда на Европейски Съюз от 14.12.2021 година, България е длъжна да издаде паспорт на бебе Сара, който да й обезпечи правото на свободно придвижване в границите на Европейски Съюз и в който паспорт да бъде отразена връзката на детето с двете му майки. 

От регион " Панчарево " дадоха отговор по този начин:

" Във връзка с голям брой въпроси по отношение на постъпилото в администрацията на Следствен отдел към окръжна прокуратура – регион " Панчарево “ Искане с вх. No РПН20-УФ01-51/29.01.2020 г. за пресъставяне на акт за раждане по узаконен и удостоверен превод на български език на извлечение от гражданския указател на Барселона, т. 06177, стр. 099, раздел 1а, относно Удостоверение за раждане No А0888164/2019 година на С. Д. К. А., в което като майки на детето са посочени В. М. А., родена в Република България и К. Д. К., родена в Обединеното Кралство, и двете лица от женски пол, отпущам следната информация:

1. С писмо РПН20-УФ01-51/1//07.02.2020 година е изтънчено от заявителката да 

показа доказателства, съдържащи информация по отношение на произхода на 

детето и по-конкретно за неговата биологична майка.

2. На 19.02.2020 година е получен отговор от заявителката, че сходна информация 

не може и не е задължена да даде според действащото 

законодателство в Република България.

3. С писмо РПН20-УФ01-51/3//05.03.2020 година заявителката е известена, че не 

може да бъде пресъставен акт за раждане за лицето С. Д. К. А. с претекстове, 

че в показания узаконен и удостоверен превод на Удостоверението за 

раждане са вписани лицата от женски пол В. М. А. и К. Д. К., без да е конкретизиран произходът на биологичната майка на детето.

Според българското законодателство (Семейният кодекс на Република България), 

произходът от родител е от майка и/или татко. От показаните писмени доказателства не са налице задоволително данни, по отношение на произхода на детето по повод на неговата майка.

Актът за раждане не би могъл да бъде публикуван, без да са налице данни за част 

от наличието му, а точно за съответни и точни данни за открития генезис.

Съгласно член 117, алинея 1 от КМЧП едно от изискванията за признание на чуждестранен акт е да не опонира на българския публичен ред.

Съгласно българското законодателство е неприемливо вписването на двама 

родители от женски пол, защото еднополовите бракове в Република България към настоящия миг са неприемливи.

Налице е спънка, въз основа на показаните документи, да се издаде 

акт за раждане, защото не са налице част от плануваните реквизити, което 

би довело до неговата незаконност.

4. На 03.04.2020 година против отхвърли да се издаде акт за раждане на детето бе 

подадена тъжба, въз основа на която се образува дело No 3654/2020 година на 

АССГ, 22 състав.

5. С Определение No 7424/02.10.2020 година съдът спря производството до произнасяне на Съда на Европейски Съюз по отправеното преюдициално питане.

6. С Решение от 14.12.2021 година по дело No С-490/20 година Съд на Европейския съюз постанови, че по 

отношение на ненавършило пълноправие дете, жител на Европейски Съюз, чийто акт за 

раждане, формиран от способените управляващи на приемащата държава-членка, 

показва като негови родители две лица от еднакъв пол, държавата- членка, 

на която това дете е жител, е задължена, да издаде карта за самоличност 

или паспорт, без да изисква авансово сформиране на акт за раждане от 

своите национални управляващи, както и въпреки това, както и да признае, издадения от приемащата държава-членка документ, който разрешава на това дете да упражнява правото си свободно да се движи и да обитава на територията на държавите-членки на Европейски Съюз.

7. След обновяване на съдебнопроизводствените дейности по адм. дело No 

3654/2020 година и разглеждане на делото съдът постанови Решение № 3251/13.05.2022 година за анулация на отвод No РПН20-УФ01-51-/3/05.03.2020 година на кмета на СО-район " Панчарево “ и преписката по заявление вх. No РПН20-УФ01-51/29.01.2020 година бе върната за ново изговаряне.

8. Първоинстанционният съд задължи административния орган да сформира акт за раждане на С. Д. К. А., въз основа на акт за раждане No А0888164/13.12.2019г./, в който да се отрази името на титуляра, датата и мястото на раждане, пола и произходът от двамата родители- В. М. А. и К. Д.К

9. На 25.05.2022 година в Следствен отдел към окръжна прокуратура – регион " Панчарево “ бе извършена среща с представители на Столичната община и Столичен дом за радостни обреди, на която се направи разбор на правосъдното произвеждане, решенията на АССГ и Съд на Европейския съюз и бяха прегледани опциите за пресъставяне на акта за раждане. Присъстващите лица се сплотиха към мнението, че решението на АССГ не може да бъде зпълнено, както и че по отношение на същото са налице основания за оборване пред касационна инстанция.

10. Срещу горепосоченото решение, в законоустановения период, бе подадена 

касационна тъжба. Към сегашния миг не е формирано дело пред 

Върховен административен съд. Смятам, че до момента в който няма дефинитивно изговаряне на Върховен административен съд по касационната тъжба, мненията по случая са нецелесъобразни ", написа кметът на регион " Панчарево " Николай Гюров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР